keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Mikä kumma on oppisopimus?

Aurinkoista keskiviikkoa kaikille! :)

Ulkona on ihan mahtava sää, mutta jotenkin päädyin läppärin taakse ja avasin bloggerin. Tuli sellainen olo, että haluaisin höpötellä teille tänään hieman tarkemmin oppisopimuksesta ja kertoa mitä kyseinen sopimus pitää sisällään. Saatan olla väärässä, mutta uskon monelle oppisopimuksen olevan suhteellisen vieras käsite. Tai ainakin itse kuvittelin vielä vuoden alussa oppisopimus-opiskelijan käyvän koulua ja työskentelevän ilman palkkaa... :D Juu, ei se nyt ihan niin sitten ollutkaan. Mutta miten oppisopimus sitten toimii?

(//Huom. Kerron miten omalla kohdallani oppisopimus toimii, eli tarkempia tietoja kannattaa kysyä suoraan oppisopimustoimistosta :) Perus ajatus on sama, mutta yksityiskohdat vaihtelevat koulutuksesta riippuen. Suurin osa postauksen tiedoista haettu TÄÄLTÄ )

"Minkä kuulet, sen unohdat. Minä näet, sen muistat. Minkä teet, sen opit!"

Yllä oleva kiinalainen sananlasku löytyy Turun Oppisopimustoimiston kansiosta, jonka sain aivan oppisopimustaipaleeni ja myynnin ammattitutkinnon suorittamisen alussa. Mielestäni kyseinen lause tiivistää oppisopimuksen idean erinomaisesti; opi tekemällä. Oppisopimuskoulutuksessa 80% oppimisesta tapahtuu työpaikalla, 20% koulun penkillä istuen. Kyseinen järjestelmä toimii itselläni erinomaisesti, koska ajatukseni harhautuvat helposti muualle. Esimerkiksi ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessani mun oli pakko kirjoittaa asioita ylös keskittyäkseni paremmin. Olin se hullu tyttö, kuka muun muassa psykologian kirjoituksia varten piirsi ihmisen elämänkaaren syntymästä kuolemaan kaikkine kriiseineen ja kehitysvaiheineen :'D 

Kuva: https://www.theknowledgeroundtable.com/

Opintojen kestot vaihtelevat 4 kuukaudesta 3 vuoteen. Ammattitutkinnot ja lisäkoulutukset ovat lyhytkestoisempia, mutta myös perustutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksena. Perustutkinto kestää 2-3 vuotta. :) Oppisopimuksella on mahdollista opiskella vaikka mitä ja kannattaakin käydä kurkistamassa vaihtoehdot eri oppisopimustoimistojen sivuilta. Itse ainakin yllätyin, kuinka paljon mahdollisuuksia onkaan!

Oppisopimuskoulutuksessa tekeminen on ensisijaista ja koulutuspäivät luovat pohjan oppimiselle. Koulutuspäivien määrä vaihtelee oppisopimuksesta riippuen. Itselläni koulupäiviä on kuukauden aikana ainoastaan 1-2. :) Jonkin verran tulee kotitehtäviä, mutta tärkein oppiminen tosiaan tapahtuu työpaikalla ja koulupäivät ennemmin tukevat tekemistä kuin johtavat oppimisprosessia. Kerron omasta koulutuksestani tarkemmin ensi postauksessa, eli jos samainen myynnin ammattitutkinto kiinnostaa, niin silmät avoinna ;)

www.pinterest.com

Oppisopimus tuo opiskelijalle varmuutta töihin. Koeajan jälkeen oppisopimusopiskelijalla on varma työpaikka opintojen ajan. Työnantajan on tarjottava opiskelijalle tarpeeksi työtunteja, maksettava työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja varmistettava monipuoliset työtehtävät oppimisen tueksi. Tämän ohella opiskelijalle on tarjottava mahdollisuus osallistua koulupäiviin, eli opiskelijan ei itse tarvitse stressata saako vapaata koulutuspäivänä :) Tämä jos mikä on mulle iso juttu, koska työskentelin myös restonomi-opintojeni ohessa ja ai että kun välillä sai kiitää töistä kouluun tai toisin päin :'D

Myös työnantaja hyötyy oppisopimuksesta. Työnantajalle maksetaan oppisopimuksen ajalta koulutuskorvausta opiskelijan ohjaamisesta. Tietenkin eniten työnantaja hyötyy uudesta työntekijästä, kuka on halukas oppimaan uutta ja imee itseensä tietoa kuin sieni ;)

Loppuun vielä se viimeinen asia, joka varmasti monia kiinnostaa....

Eli mitä tälläinen lysti sitten maksaa?
No ei juuri mitään! Omalla kohdallani tutkintomaksu oli vajaa 60 euroa. Jälleen kerran muistutan, että summa vaihtelee koulutuksesta riippuen ja tutkintomaksua kannattaa tiedustella suoraan oppisopimustoimistosta :) Kuitenkaan se määrä tietoa ja oppia jonka koulutuksen avulla saa, ei ole rahassa mitattavissa. Oppisopimus maksaa itsensä moninkertaisena takaisin :)

Gif: www.photobucket.com

Tässäpä oppisopimus on tiivistetysti! Jos jäi painamaan jokin mieltä, niin kommentteihin saa laittaa kysymyksiä :) Lisäksi lisää tietoa löytyy muun muassa Turun Oppisopimustoimiston sivuilta;
http://oppisopimus.turku.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti